به گزارش راهبرد معاصر، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی نوشت که تغییرات اجتماعی و برگزاری جشنهای موسیقی و گسترش فساد در عربستان سعودی سؤالاتی را در مورد هویت و از دست دادن ارزشهای جامعه در بین شهروندان سعودی ایجاد میکند.
به گزارش سعودی لیکس، این روزنامه آمریکایی با اشاره بر تحولات فرهنگی سریع در عربستان سعودی تاکید کرد که این تغییرات جنجال گستردهای را در میان خود سعودیها در کشوری که به عنوان قبله مسلمانان شناخته میشود، ایجاد کرد.
نزدیک به چهار دهه پیش، عربستان سعودی به مقامات مذهبی فوق محافظهکار اجازه داد تا در ازای وفاداری به ولیعهد کشور ، کنترل گستردهای بر فرهنگ و ارزشهای اسلامی داشته باشند. اما این امر منجر به تبدیل شدن عربستان به یکی از محافظهکارترین مکان در جهان شد.
«محمد بن سلمان » ولیعهد سعودی از زمان رسیدن به ولیعهد در سال 2017، برای به حاشیه راندن مقامات مذهبی باهدف گسترش فساد و انحطاط تلاش کرده است.
محمد بن سلمان با هدف ایجاد تغییرات فرهنگی و اجتماعی در جامعه، به زنان اجازه رانندگی و حضور در استادیومهای ورزشی داد. همچنین وی قدرت کمیته امر به معروف و نهی از منکر را کاهش داد. از سوی دیگر جشنهای مختلط و مهمانیهای را برگزار کرد، چیزی که پیش از این در عربستان ممنوع بود.
در دسامبر گذشته جشنواره موسیقی « بلد بیست» در منطقه جده برگزار شد که حدود 25 هزار جوان به این مهمانی در دریای سرخ دعوت شدند.این جشنواره با انتقاد سعودی ها مواجه شد.
برخی از سعودیها برگزاری این گونه جشنوارهها با مضمونهای غربی آن هم در محلهای که در میراث جهانی یونسکو ثبت شده، نادرست و آزار دهنده دانستند.
«حسن احمد» یک تاجر 31 ساله گفت: «بسیار ناراحت کننده است که این مکان، که بسیار با تاریخ و سنتهای اسلامی ما پیوند دارد، اکنون به صحنه عیاشی و برگزاری جشنوارههای موسیقی تبدیل شده است».
روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: سعودیها و کاربران رسانههای اجتماعی در سرتا سر عربستان خشم خود را از برگزاری اینگونه جشنوارهها مطرح کردند.
در جشنواره بلد بیست برخی نوازندگان خارج کشور از جمله خوانندگان آمریکایی حضور داشتند.
دولت عربستان همچنین قصد داشت آموزش موسیقی را در مدارس دولتی آغاز کند، اما با واکنش والدین نسبت به این ایده مواجه شد. دولت این طرحها را به تعویق انداخته است.
«علی الشهابی» یک تحلیلگر سیاسی سعودی نزدیک به محمد بن سلمان اعلام کرد که محبوبیت رویدادهایی مانند جشنواره های موسیقی باید بر اساس حضور دهها هزار سعودی قضاوت شود.
با این حال، وال استریت ژورنال میگوید که هیچ نظرسنجی معتبری در عربستان سعودی وجود ندارد که میزان حمایت و مخالفت را با رویدادهای سرگرمی نشان دهد.
به گزارش عرب نیوز ، عربستان سعودی، اکنون شاهد بیش از 64 میلیارد دلار سرمایهگذاری در زمینه تفریح و سرگرمی است که بخش زیادی از آن برای صنعت موسیقی زنده و آواز اختصاص داده شده است. این در حالی است که بالغ بر 3800 رویداد سرگرمی در کشور برگزار شده که بیش از 80 میلیون نفر در آن شرکت کردهاند.
برگزاری اینگونه جشنها با انتقادات فراوانی همراه بوده است و بسیاری این اقدام ولیعهد سعودی را برای بهبود وجهه متزلزل خود در انظار بینالمللی میدانند.
ولیعهد جوان سعودی از زمان روی کار آمدنش برای ایجاد تغییرات ریشهای و اسلامزدایی از عربستان و کشاندن این کشور به سمت فساد تلاش زیادی کرده و در این سالها فروش مشروبات الکلی، برگزاری جشنهای مختلط، دعوت از خوانندگان آمریکایی و از سوی دیگر بازداشت صدها عالم دینی و خطیبان مساجد مصادیق بارز این موضوع است. بسیاری از ناظران معتقدند که ادعای مقامات سعودی مبنی بر اینکه به دنبال آسایش و رفاه شهروندان سعودی هستند در چارچوب سیاست محمد بن سلمان در حذف هویت عربی و اسلامی از ملت عربستان به بهانه مبارزه با افراط گرایی صورت میگیرد.
آل سعود سرمایههای عظیم مالی را در بخش سرگرمی هزینه میکند تا جوانان سعودی را با سیاستهای بیپروای خود منحرف کند و فساد و انحطاط را در عربستان گسترش دهد، علاوه بر این ولیعهد سعودی قصد دارد چهره ناقض حقوق و آزادیهای بشر عربستان را از خلال تغییرات گسترده اجتماعی که اخیراً ایجاد کرده است، بهبود ببخشد.
معارضان بارها این گونه جشنها را که با توجه خاص ولیعهد سعودی در راستای اهداف چشمانداز 2030 برگزار میشود را ابزاری برای دینزدایی در کشوری دانستهاند که میزبان مهمترین اماکن مقدس اسلامی است و پادشاهش خود را خادم حرمین شریفین مینامد./ تسنیم